Wyszukiwarka

Wyszukiwanie szczegółowe

Wyszukiwanie na mapie

Czy wiesz, że...

...w Świerkocinie znajduje się Zoo Safari, które jest pierwszym Ogrodem Zoologicznym w Polsce, przez które można przejechać samochodem i zobaczyć dzikie zwierzęta z bardzo bliska?

Dowiedz się więcej

Patronat

http://www.szlakrzemiosla.pl/ http://www.teatr.gniezno.pl/ http://www.silentio.pl/co-robimy/do-barcelony-po-zdrowie/ http://pomagamy.dbv.pl http://pieknoistnieje.maliturysci.pl/
Partnerzy

Reklama

Regionalne tradycje kulinarne Polski

 

Polska regionalna tradycja kulinarna jest bogata i zróżnicowana. Wiąże się to z dwoistością kultury chłopskiej i szlacheckiej, charakterystycznej dla społeczeństwa staropolskiego. W niektórych miastach (zwłaszcza w Warszawie i Łodzi) wykształciła się także lokalna kuchnia miejska, odmienna od tradycji okolicznych terenów wiejskich. Różnice w tradycjach kulinarnych regionów Polski wyznaczane są nie tylko przez warunki naturalne, ale także przez zasięg wpływów innych kultur (w tym przez granice rozbiorów).

 

Podlasie i Suwalszczyzna

Kuchnia polska kojarzy się najczęściej z kuchnią chłopską. W autentycznym, niezmienionym stanie zachowała się ona zwłaszcza na wschodzie kraju, w tym na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Restauracje z kuchnią polską szczególnie często serwują więc właśnie potrawy podlaskie. Do słynnych w kraju i na świecie potraw i wyrobów tych regionów należą suszone kiełbasy, kindziuki, kiszki ziemniaczane i kartacze, a także sery podpuszczkowe. Wiele z nich pochodzi z tradycji kulinarnych krajów ościennych.

Śląsk, Wielkopolska i Kaszuby

Dla kuchni Śląska, Wielkopolski i Kaszub charakterystyczne są wpływy niemieckie. Szczególnie duże znaczenie ma tu gęsina, przewyższająca jakością francuską. Duże znaczenie w regionalnej kuchni mają też potrawy z kaczki, a na Kaszubach świeże i solone ryby. W regionach tych popularne są potrawy mączne i mączno-ziemniaczne (np. kluski śląskie i poznańskie pampuchy) oraz dania z wieprzowiny. Tak na Śląsku, jak i w Wielkopolsce często przygotowuje się zasmażaną modrą kapustę. Dla Wielkopolski charakterystyczne są także szparagi.

Małopolska i Karpaty

Dla kuchni Galicji charakterystyczne jest szersze niż w innych regionach kraju stosowanie słodkich dodatków, w tym rodzynek i innych bakalii. Wiele jest tu wpływów austriackich, czeskich i węgierskich, a nawet rumuńskich (np. znana głównie w okolicach Lwowa mamałyga). Kraków już od średniowiecza słynie z wypieków słonych smażonych w głębokim tłuszczu - symbol miasta stanowią obwarzanki. Znaczną odrębnością cechuje się kuchnia górali karpackich, słynna zwłaszcza z wędzonych serów owczych.

Ziemie Odzyskane

Niedawno zasiedlone przez Polaków Ziemie Odzyskane nie wykształciły oczywiście kuchni regionalnej. Także i tu pojawiły się jednak lokalne potrawy i specjały. Przykładem może być pasztecik szczeciński (pochodzący prawdopodobnie od rosyjskich drożdżowych pirożoków) oraz elementy kuchni greckiej, które wraz z greckimi imigrantami rozpowszechniły się na Dolnym Śląsku.

Mazowsze, Warszawa i centralna Polska

Kuchnia środkowej Polski łączy w sobie zwyczaje kulinarne wszystkich regionów kraju. Restauracje w Warszawie korzystają także z bogatych tradycji warszawskiej kuchni miejskiej. Prócz Warszawy własne tradycje kulinarne wykształciła także Łódź (np. zalewajka, gęsie żołądki, zupa chrzanowa i zupa z ulęgałek).

 

Delicja Polska - polska kuchnia w Warszawie.


Data dodania: 12.01.2020 - 12:41

Innowacyjna Gospodarka